Ana Sayfa > Microsoft, Teknik > Microsoft Data Platform Vizyonu

Microsoft Data Platform Vizyonu

Haziran 5th, 2009

Veritabanı Yönetim Sistemleri (DBMS) piyasasında son bir kaç yıldır yaşanan bazı değişiklikler, firmaları veritabanı ürünleri hakkında yeni vizyonlar oluşturmaya zorladı. Çok büyük bir değişimi beraberinde getiren SQL Server 2005 yazılımı çıkalı henüz üç sene bile olmadan, SQL Server 2008 yazılımı ile karşımıza çıktı.

Microsoft, SQL Server 2008 yazılımı ile sadece bir veritabanı platformu değil, aynı zamanda bir vizyonu da bizlere sunuyor. Buna göre, veritabanı sistemlerinin artık ufak tefek bazı hesaplama verilerini kaydettiğimiz dosyalar olmaktan çıktığı ifade ediliyor. Web 2.0 ve diğer gelişmelerin paralelinde, veritabanları artık bir çok veriyi saklayabilmek zorunda.

Örneğin artık herkes bilgisayarını tam teşkilatlı bir multimedya üssü olarak kullanıyor. Video, resim ve müzik gibi çokluortam verilerinin veritabanlarında saklanması artık bir lüks değil, kesinlikle bir gereklilik. Bunun yanında, RFID gibi sensör verilerinin de veritabanlarına entegrasyonu şart.

Tüm bu nedenlerle, veritabanında saklanması gereken veriler mantar gibi büyüyor. Kullanıcılar ne kadar verileri olduğunu bilmeksizin istediği her türlü iğneyi her samanlıkta bulmak istiyor. İhtiyaç duyulan disk kapasitesi ve işlem gücü yükseliyor. Ayrıca her MB için depolama giderleri dramatik bir şekilde azalıyor.

Şirketlerin veritabanları artık sadece şirketlerin değil, mali denetimler ve hissedarlar, ayrıca iş ortakları veritabanlarına erişim talep ediyor. Verinin her zaman erişilebilir olması ve kesinlikle güvenli bir ortamda saklanıyor olması gerekiyor.

Kullanıcılar ayrıca veriye yazılımdan bağımsız olarak ortak bir payda üzerinden erişmek istiyor. Mesela, ticari programında yaptığı bir değişikliği anında Excel raporlarında görmek istiyor.

Tüm bu gereksinimler, Microsoft, Oracle, Sybase gibi veritabanı yazılımı üreten firmaları yeni fikirler bulmaya, yeni teknoloji ve çözümler üretmeye itiyor.

Microsoft, Data Platform vizyonu ile, bütün bu ihtiyaçları karşıladığını ifade ediyor. Firmalar artık veritabanlarında çeşitli veri türlerini saklayabiliyor. Örneğin XML verisi, mesajları, takvim öğeleri, dosyalar, dökümanlar, coğrafi veriler ve diğer bir çok veri SQL Server 2008 mimarisi temelindeki Data Platform ‘da saklanabiliyor.

Saklanan bu veriye bir çok servis erişim sağlayabiliyor. Arama, sorgulama, veri analizi, raporlama, entegrasyon ve senkronizasyon gereksinimleri tarafından sağlanıyor. Kullanıcılar mobil cihazlar, server, masaüstü bilgisayar gibi bir çok ortamdan diledikleri zaman veriye erişim sağlayabiliyorlar.

Bu yeni vizyonu özetleyen örnek bir grafik aşağıdadır;

Share

Microsoft, Teknik , , , , ,

  1. Henüz yorum yapılmamış
  1. Trackbacks henüz yok.