Ana Sayfa > htaccess, Linux, Teknik > htaccess ile ip engelleme

htaccess ile ip engelleme

Ekim 24th, 2011

bu kısa yazımda linux sistemlerde kullanılan isimli dosya ile ip adresi engelleme konusundan bahsetmek istiyorum. öncelikle işleminin ne işe yarayacağından bahsedelim.

herhangi bir ip bloğu yada belirli bir ip adresinden web sitenize gelen ve sizin hoşunuza gitmeyen (argo, küfür, aşağılama, gereksiz yorumlar vb.) işlemler yapan kullanıcıları çok basit ve hızlı bir şekilde engelleyebilirsiniz.

bu engelleme işlemi genellikle servis sağlayıcı firmaların ana firewall’ ları üzerinden gerçekleştirilir fakat her servis sağlayıcı şirket genel network yapısını etkileyecek şekilde kural yazmaktan bazı ticari kaygılar ve uluslar arası sözleşmeler nedeni ile çekinebilir ve işlemi gerçekleştirmeyebilir. bu durumda iş başa düşer ve ile ip engelleme yöntemi kullanılarak htaccess isimli dosyamıza bir kaç satır kod ekleyerek rahatsızlık veren ziyaretçinin siteye erişimi engellenebilir.

örneğin benim gibi kişisel blog sayfanız var ve dengesizin birisi yazılarınıza reklam amaçlı çince karakterlerin kullanıldığı yüzlerce yorum yazıyor ve her seferinde admin panele giriş yaparak yorumları silmekten bıktınız. (ben bunu yaşadım :=)) ) o zaman aşağıdaki kod parçasını alarak sitenizin dosyası içerisine ekleyerek işlemini tamamlayabilirsiniz.

order allow,deny

deny from 77.245.147.45

allow from all

 

Share

htaccess, Linux, Teknik , ,

  1. Nisan 16th, 2013 at 09:07 | #1

    benım sorunum şu;

    Fiziksel bi sunucum var ve bu sunucuma syn atak alıyorum yurtdısından. 10gbit sec gıbı bı boyutta. bu htaccess ıle erısımı kapatabılırmıyım ?

  2. Nisan 16th, 2013 at 09:09 | #2

    @YesMan
    Dip not olarak belirteyim; Sunucumda irc benzeri bi program calısıyor saldırıları o programa alıyorum. belkı bılırsınız teamspeak sunucusu. Port uzerınden baglanılan port gırısı udp gelen saldırılarda udp yonunde 10gbit sec bunu htaccess ıle engelleyebılırmıyız?

  1. Trackbacks henüz yok.