Ana Sayfa > Genel > Sigara Nerelerde Yasak

Sigara Nerelerde Yasak

Haziran 9th, 2009

Yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hepimizin aklında aynı soru belirdi. nerelerde yasak ?

Büyük yasak 19 Temmuz’ ‘da devreye girdi. Peki nerelerde yasak, nerelerde serbest olacak. İşte yeni dönem;

19 Temmuz’ dan itibaren kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında içilemeyecek.

19 Mayıs’da hayatımız değişti, dumansız günler başladı. Peki yasak nerelerde uygulanacak diyorsanız, sıralayalım;

sigara

-ULAŞIM: Kara, demir, deniz ve hava yolu ile taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında yasak.

-EĞİTİM: Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında yasak…

-STATTA SINIRLI ALAN: Statlarda içilmesine de sınırlama getirilecek. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında olacak. Açık havadaki her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde ise tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.

-SERBEST ALANLAR: Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde serbest olacak. Turistik otellerde ise sigara içenlere özel odalar yapılacak.

-BİR YIL SERBEST OLAN YERLER: Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009’da yürürlüğe girecek.
REKLAM YASAK: Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.

Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak sponsorluk yapamayacak.

DİZİ YASAĞI: Televizyonda yayınlanan programlarda filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek. Ancak, tarihi belge niteliğindeki görüntüler için bu yasak geçerli olmayacak.

CEZALAR: Yasak bulunan yerlerde içenlere 50 YTL, sigara izmariti ve paketini yere atana ise 20 YTL ceza verilecek.

Tütün yasağı olan açık ve kapalı alanlarla spor, kültür, sanat ve eğlence yerlerinde içenlere para cezası ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince verilecek.

yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

kaynak : internethaber.com

Share

Genel , , , ,

  1. Henüz yorum yapılmamış
  1. Trackbacks henüz yok.